Mazgalici qoute: Am o memorie excelenta. Nu imi amintesc sa fi uitat vreodata ceva.

Afla pe mail cand am mai scris

Nichita Stanescu deslusit de Mazgalici

on November 5th, 2008

nichita-stanescu.jpg Dupa multe beri la meciul CFR-Bordeaux, am ajuns in sfarsit in starea in care era Nichita Stanescu cand scria si acum sunt capabil sa il inteleg. Dupa ce am comentat meciul cu CFR, voi comenta si o poezia de a lui Nichita Stanescu, poate cea mai dificila poezia a lui - FRUNZA VERDE DE ALBASTRU. Criticii literari sa vina sa ia notite. 

Si-am zis verde de albastru,/ma doare un cal maiastru. Nichita Stanescu isi plange durerea, “maestria” lui de barbat il doare. Are dureri si atunci cand isi da calul maiastru la apa. Ca orice barbat, Nichita Stanescu exagereaza cu marimea lui si foloseste hiperbola “cal maiastru” cand de fapt are un ponei sihastru. 

Si-am zis pasare de peste,/desclestare de ce creste,/si secunda-am zis de ora,/curcubeu de aurora.Incepe sa isi descarce sufletul si sa ne spuna de ce il doare. Durerea a capatat-o de la pasarica unei fete pe care a inchiriat-o de la un peste (metafora “pasare de peste”). Fata i-a facut sa ii creasca “desclestarea” din pantaloni. Desi a platit-o pentru o ora, desclestarea i-a scazut dupa o secunda (a murit la intrare). Prin metafora “curcubeu de aurora”, Nichita Stanescu isi da seama ca singurele lui sanse de a face sex ar fi sa devina homosexual, curcubeul fiind simbolul homosexualilor, iar ca homosexual sa fie fetita. Astfel s-ar simti implinit si ar reface fiinta androgina, de care povestea si Platon. Nichita se simtea profund legat de Platon pentru ca avea un palton. Dar el in seara aceea nu vroia sa faca dragoste platonica!


si de bine-am zis de morti/si de sase-am zis la sorti.
 Incepe sa injure cu clasicele “f..-ti mortii matii” si “f..-ti soarta matii”, ca i-a scazut la sase centimetri. Este un oximoron, cum sa “f..ti” asa ceva, cand nici macar pe prostituata nu poate? Sase este cifra creatiei, dar cu sase centimetri nu poate procrea nimic.

si am zis unu de doi/si zapada de noroi. A facut o proba cu mana: unu, doi, proba, proba. Si a incercat sa o trezeasca la viata cu zapada… Si-a dat seama ca e moarta si a vrut sa o ingroape in noroi.

si am vrut sa fac cu gura/focul ce-l facea arsura. Dar nu renunta ca a dat banii pe fata. Asa ca vrut sa faca un sex “cu gura”. Focul ce-l facea arsura, cat de subtil ni se spune ca vroia sa o arda pe prostituata. 

ca n-am fost trezit, ca dorm/pe un cal cu sa de domn. Nu a fost trezit, adica nu a fost sculat. Si ii revine obsesiv ideea de a deveni homosexual si sa calareasca un domn.

si-am zis verde de albastru,/ma doare un cal maiastru,/pe care ma tin calare/cu capul la cingatoare,/cu calcâiul la spinare. Poezia are si inspiratii folclorice, Nichita introducand popularul “mancati capul la peste” sub forma de “capul la cingatoare” numit “licenta poetica”. Daca i-ar scula calul albastru ar incerca pozitia cunoscuta in trecut sub numele arhaic de “calcaie la spinare”, astazi ea devenind “umeri craci”.

[Va urma]

Scriu putin si prost. Afla pe mail cand imi aduc aminte ca am blog si mai scriu  

7 Comments


andrey91 on Nov 5, 2008 Said:

se va sarbatori toata noaptea dupa aceasta mare victorie


jhon the dodo flying bird on Nov 5, 2008 Said:

mosule … critica literara nu te prinde :)


mazgalici on Nov 5, 2008 Said:

Pai daca ma prinde critica literara ma rupe cu bataia. Iti dai seama ce mi-ar fi facut George Calinescu daca ar mai trai?


Grim_Cris on Nov 5, 2008 Said:

Ha ha…o sa ajungi cel mai mare critic literar daca o tii tot asa ;)


cornel36 on Nov 5, 2008 Said:

Foaie verde, Mazgalici
Du_l pe Nichita de-aici
Că de-atâta poezie
Iar dau în alcolemie
Şi o bere de mai beau
Un trabuc am să îmi iau
Să-l fumez cu, ştiu eu cine
Să trăim! numai de bine!


Alex on Nov 5, 2008 Said:

Mânaţi măăăăi! Hăăăi, hăăăi!

Să trăieşti măi Corneluş!
Eşti măiastru din “arcuş”. :-)


mazgalici on Nov 6, 2008 Said:

Cornel daca ar bea mai mult, ar scrie mult mai bine decat Nichita.


You must be logged in to post a comment.

Page: 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Page: 1 11 21

poze, imagini

O minte sexy intr-un corp istet Top66 Statistici TOP 60 Romania Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory